Hoe werkt het?

Chanclas

Je staat letterlijk in de schoenen van jouw personage(s), de situatie of het proces dat je wilt uitwerken. Dit kun je verschillende manieren doen. Ik reik je een palet aan systemische tools aan, zoals de opstelling, waardoor je dit op een voor jou meest passende manier kunt doen.

Je krijgt de gelegenheid om in je verhaal rond te lopen en te ervaren wat jouw personages voelen, denken, wat de volgende logische stap zou zijn, welke vorm hun lichaam heeft, welke kleding er gedragen wordt en wat de haardracht is. Je voelt ook hoe ze zich bewegen, hoe hun stem klinkt en wat de verhouding tot andere personages is.

Alles waar je een antwoord op wenst, kun je op deze manier aan het licht brengen en verwerken in je verhaal. Je bent namelijk ook toeschouwer van wat je tot leven wilt brengen.

Je kunt niet alleen in de huid van je personage kruipen, maar ook een situatie of een procesvraag uitwerken: ‘Ik twijfel over het einde van mijn verhaal’. Of: ‘Zal deze scene beschrijven vanuit het perspectief van de hoofdpersoon of juist van een ander personage?’ Of: ‘Wat heeft mijn verhaal nodig om het verder te brengen?’

 

JA IK WIL MIJN VERHAAL OPSTELLEN EN ‘DAT’ ONTDEKKEN WAT IK NOG NIET WIST OVER MIJN VERHAAL!
 

Waarom systemisch je verhaal tot leven brengen?

Systemisch met je verhaal werken, reist langs de achterkant van de woorden. Voorbij wat gezegd wordt, maakt het zichtbaar wat verborgen ligt. Juist dat kan van grote waarde zijn. Ik haal met jou naar boven wat in jouw verhaal zit.

Kenmerkend voor systemisch werk is het visueel maken van de situatie door middel van, bijvoorbeeld, een opstelling. Door de systemische opstelling krijgt jouw verhaal de kans zich te presenteren. Patronen, verbanden en relaties worden duidelijk. Zie het als het aanboren van een onuitputtelijke inspiratiebron waar jij je aan kunt laven zolang als nodig is.

Systemisch werk is vernieuwend en oplossingsgericht. Het kost relatief weinig tijd om goede resultaten tot stand te brengen. De manier van werken wordt als erg prettig en leuk ervaren.

Met opstellingen ga je niet lichtvaardig om. Zeker niet als de verhalen die je naar buiten wilt brengen niet altijd even gemakkelijk zijn. Hier is kennis en kunde voor nodig van een geoefende systemisch begeleider. Als ervaren academisch systemisch coach/counsellor en trainer ben ik je graag tot dienst.

 

KLINKT GOED! WIL IK OOK! 
 

‘Ik was heel verrast door de uitkomsten van de stel-je-verhaal-op sessie. Sommige verhaalontwikkelingen had ik rationeel niet kunnen bedenken. Het ‘wow-effect’ is mij lang bijgebleven. De informatie en inzichten uit de sessie hebben mij door moeilijke stukken heen geholpen.’