De telefoon gaat. Een cliënte aan de telefoon.

Ze schrijft een boek en vraagt of ik met haar de personages op wil Male fashion shoes isolated on white backgroundstellen.
Het idee erachter is dat ze wil onderzoeken of ze op deze manier zich nog beter in kan leven in de personages waarover zij schrijft.

Even ben ik stil, uit ervaring weet ik dat alles visueel gemaakt kan worden maar over tekst heb ik nog niet eerder nagedacht. Altijd in voor nieuwe dingen en haar graag tot dienst, zeg ik volmondig ja en we maken een afspraak.

Na enige tijd komen we bij elkaar en tijdens het voorgesprek nemen we alles door: Wat is je doel? Wie en/ of wat wil je opstellen?
Wat is nu de globale verhaallijn?  Wie zijn de personages?
Wat gaan we gebruiken om de personages “tot leven” te laten komen? Etc.

 

Wat we hier zien is als een film van het boek dat geschreven wordt.  

We stellen de hoofdpersoon op.  Direct ‘voelt’ de cliënt de persoon. Haar houding verandert direct en een niet mis te verstane blik in haar ogen komt op. Ze vertelt vanuit deze persoon. En vertelt nog meer. Hoe haar leven was, wat ze heeft meegemaakt. Wat dit met haar gedaan heeft, hoe ze hier mee is omgegaan.

We gaan verder en stellen de andere personages op.  Elke personage heeft zijn eigen verhaal dat wordt vertelt.  Bij elke persoon zie ik de houding van de cliënt veranderen. Oude en nieuwe inzichten over de personen volgen elkaar op. De diepte van de persoonlijkheden, de verhoudingen tussen de personen, bijbehorende reacties  worden duidelijk. We zien dat de systemisch wetmatigheden ook hier van toepassing zijn. Dit gaat onze verwachting te boven.

We beseffen allebei dat het verhaal blijkbaar al bestaat. De energie hiervan kun je pakken. Dat doe je niet met het hoofd maar met je gevoel.

 

De personages komen tot leven

Door de opstelling voelt de cliënt niet alleen wat de personages denken, doen, voelen en willen. Ook de lichaamshouding, de hoogte van de stem, de vorm van het lichaam, de energie huishouding, kwalen, haardracht, ze kan zich zelfs een beeld vormen van wat men draagt. Het komt allemaal ter sprake. De cliënte loopt letterlijk door het verhaal.

 

Meerwaarde van Systemisch werk

Vanuit mijn systemische achtergrond vraag ik als coach de personages uit. Vraag door. Speel  mee. Geniet ervan.  Dan na enige tijd stopt het, ik weet direct dat we tot op het bereikte punt klaar zijn. We breken de opstelling op. Bij het nabespreken komen door onze twee verschillende invalshoeken als vraag-opsteller en facilitator nog meer informatie naar boven.

Het mooie van een opstelling, is dat je het niet snel vergeet. Je maakt bij wijze van spreken je eigen verhaal mee. Door de beleving blijft het je bij. Dit blijkt ook uit het enthousiaste bericht die ik enkele maanden later krijg:

Het boek is geschreven.

De opstelling is een enorme inspiratiebron gebleken waar tot aan de laatste punt uit geput kan worden. Alles wat in de opstelling gebeurde en naar boven kwam heeft zijn plek gekregen.  Alle inzichten die verworven zijn. De verhaallijn die zich ontwikkelde. Het verhaal heeft zelfs meer diepte en nieuwe extra lagen gekregen waardoor  het verhaal nog interessanter is om te lezen.


Wat een meerwaarde van systemisch werk!
Hoe inspirerend! We beseffen dat deze methode niet alleen bij fictie verhalen nuttig kan zijn. Welk of wat voor verhaal je ook schrijft, ik weet zeker dat jij als schrijver tot nog meer inzichten zal komen dan je al had. Met als resultaat een verhaal met zeker nog meer diepgang krijgt dan het al heeft.

 

JA IK WIL DEZE MEERWAARDE AAN MIJN VERHAAL TOEVOEGEN!
 

Omdat ik zo enthousiast ben over het opstellen van jouw verhaal. Omdat ik hou van creatieve processen en na verschillende sessies overtuigd ben van de meerwaarde van systemisch werk bij het schrijven van jouw verhaal, heb ik besloten jou met je verhaal te helpen.  


Boek een:

•een privé sessie zo lang als nodig. (Reken al snel op 3 tot vier uur incl. voor en na bespreking.)
•een gedetailleerd inzicht in je personages en het verhaal
•meer en andere ideeën voor je boek dan dat je het bedenken kunt
•tijdwinst
•succesvoller boek

!! En niet te vergeten een onvergetelijke middag waar je lange tijd gegarandeerd met plezier aan terug denkt.
 

Voor het tarieven-overzicht verwijs ik je naar desbetreffende pagina. Weet je niet goed hoeveel tijd je nodig hebt? Neem vrijblijvend contact op.

Neem contact met mij op: