‘Stel je verhaal op’ en breng het systemisch tot leven.

8 mogelijke vragen waar je een antwoord voor zoekt als je een boek, filmscript, levensverhaal, theaterstuk, autobiografie, corporate story of ander verhaal (meer) tot leven wilt brengen.

 • Wil je een boek schrijven maar is de flow op?
  • Loop je tegen tijdgebrek aan of is het die saboteur in jezelf weer die je er van weerhoudt het verhaal naar buiten te brengen?
  • Staat je personage duidelijk voor de deur maar heb je moeite hem / haar ‘binnen te laten’?
  • Wil je ervaren, praten, voelen en bewegen als jouw personage(s) zodat het ook voor jouw lezer levensecht wordt?
  • Heb je de verhaallijn wel rond maar ben je op zoek naar diepgang, rijkdom in gedachten en inleving hoe scenes zich kunnen ontwikkelen?
  • Dient een nieuw personage zich aan dat misschien meer aandacht verdient?
  Wat wil hij / zij jou vertellen?
  • De spannende ontknoping van je verhaal nadert maar hoe vul je dat ene, ontbrekende maar o zo belangrijke aspect in?
  • Klopt de boodschap met wat je bedacht had?
  • Ben je op zoek naar het verhaal van jouw organisatie?

  Neem contact op met mij, Karen van Hout, om jouw verhaal (opnieuw) tot leven te brengen. Als ervaren coach/counsellor en trainer met een systemische achtergrond help ik je om in een ‘stel je verhaal op’-sessie de antwoorden op deze vragen te vinden.

 

Geef jouw verhaal de diepgang die er een succes van maakt!

 

Hoe werkt het?

Je gaat letterlijk in de schoenen staan van je personage, de situatie of het proces dat je wilt uitwerken. Dit kun je verschillende manieren doen. Ik reik je een palet aan systemische tools aan, zoals de opstelling, waardoor je dit op een voor jou meest passende manier kunt doen.


Resultaat:

Je krijgt de gelegenheid om in je verhaal rond te lopen en te ervaren wat jouw personages voelen, denken, wat de volgende logische stap zou zijn. Welke vorm hun lichaam heeft, welke kleding er gedragen wordt en wat de haardracht is. 

Je voelt ook hoe ze zich bewegen, hoe hun stem klinkt en wat de verhouding tot andere personages is.

Alles waar je een antwoord op wenst, kun je op deze manier aan het licht brengen en verwerken in je verhaal. Je bent namelijk ook toeschouwer van wat je tot leven wilt brengen.

Je kunt niet alleen in de huid van je personage kruipen, maar ook een situatie of een procesvraag uitwerken: ‘Ik twijfel over het einde van mijn verhaal’. Of: ‘Zal deze scene beschrijven vanuit het perspectief van de hoofdpersoon of juist van een ander personage?’. Of: ‘Wat heeft mijn verhaal nodig om het verder te brengen?’

Je krijgt in een privé sessie alle tijd die je nodig hebt om de inzichten te verwerven waarmee jij jouw verhaal kunt schrijven.

 

Waarom systemisch je verhaal tot leven brengen?

Systemisch met je verhaal werken, is een reis langs de achterkant van de woorden. Voorbij wat gezegd wordt, maakt het zichtbaar wat verborgen ligt. Juist dat kan van grote waarde zijn. Ik haal met jou naar boven wat in jouw verhaal zit.

Kenmerkend voor systemisch werk is het visueel maken van de situatie door middel van, bijvoorbeeld, een opstelling. Door de systemische opstelling krijgt jouw verhaal de kans zich te presenteren.
Patronen, verbanden en relaties worden duidelijk. Zie het als het aanboren van een onuitputtelijke inspiratiebron waar jij je aan kunt laven zolang als nodig is.

Systemisch werk is vernieuwend en oplossingsgericht. Het kost relatief weinig tijd om goede resultaten tot stand te brengen. De manier van werken wordt als erg prettig en leuk ervaren.

Met opstellingen ga je niet lichtvaardig om. Zeker niet als de verhalen die je naar buiten wilt brengen niet altijd even gemakkelijk zijn. Hier is kennis en kunde voor nodig van een geoefende systemisch begeleider. Als ervaren academisch systemisch coach/counsellor en trainer ben ik je graag tot dienst.

 

Ja ik wil mijn verhaal tot leven brengen!
 

‘Vanmiddag een intensieve sessie met Karen gehad over mijn manuscript. Wisselend van perspectief en personage kwam de context tot leven, wat volgens mij zeker gaat leiden tot geloofwaardiger karakters. Nu aan de slag met de uitkomsten. Karen, ontzettend bedankt!’